Skip to main content
Bewaarkuil groenten

Bewaarkuilen: wat zijn ze en hoe werken ze?

Bewaarkuil

Vanuit de Living History-werking kreeg onze groendienst de vraag om bewaarkuilen te maken. Inkuilen was immers eeuwenlang een geschikte methode om harde knollen, wortelen en vruchten zoals o.a. wortelen, aardappelen, bieten, knolselder, appelen, noten, … te bewaren. Het team van de groendienst nam de uitdaging aan en ging enthousiast aan de slag voor deze niet alledaagse opdracht.

"Opzoekwerk werd verricht en vervolgens maakten we de bewaarkuilen, uitsluitend met natuurlijke materialen uit Bokrijk. We zochten een droge plek in de schaduw om grote temperatuurschommelingen te voorkomen.

Vroeger gebruikte men wilgentakken om het frame te maken en wilgentwijgen als drainagelaag. Daarover legde men een isolerende laag van roggestro die het geheel toedekte. Vervolgens gooide men grond over het geheel zodat de isolatielaag niet kon wegwaaien.De kuilen werden voorzien van schouwen door een bundel twijgen doorheen de kuil te laten uitsteken. Op die manier konden de vruchten blijven ademen en kon het teveel aan vocht verdampen. Zo hebben wij het dus ook gedaan.

In de kuil werden aardappelen, wortelen en bieten gelegd. Ook groene appels werden bijgelegd. Die remmen namelijk het kiemproces van de aardappelen doordat ze ethyleengas afgeven tijdens de rijping. Hetzelfde principe wordt vandaag nog in de moderne landbouw toegepast voor de bewaring van aardappelen maar dan op basis van sinaasappelschillen.

We legden er ook narcisbollen bij om ratten en muizen op afstand te houden en het loof van afrikaantjes tegen insecten. De kuilen werden gebruikt van november tot maart/april om de oogst voor de winter te bewaren. Aangezien we het realistisch willen weergeven, vullen we de kuilen pas terug vanaf augustus (en volgende oogstmaanden)."

Je vindt een bewaarkuil aan de Contzenwinning en eentje aan de vierkantshoeve uit Beverst. Kom ze zeker eens van dichtbij bekijken!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief