Skip to main content
Living history anno 1919

Living History

Keer terug naar 1919

Acteurs kruipen in de huid van de inwoners van een Haspengouws dorp en dompelen je onder in het dagelijks leven op het platteland in Vlaanderen anno 1919, toen die andere epidemie woedde, de Spaanse Griep. De inwoners hebben behoorlijk te lijden gehad door de oorlog en ook de angst voor ‘de griep’ zit er goed in. De grote gezamenlijke dialogen op het dorpsplein maken plaats voor individuele gesprekken met de bezoekersbubbels. Ondanks de invoering van de schoolplicht mag er voorlopig geen les gegeven worden en ook meneer pastoor mag nog geen preken geven in zijn kerk. Living History is anders dan anders, maar wel, ondanks een eeuw verschil, brandend actueel.

1919, het jaar na ‘De grote Oorlog’

Hoewel iedereen aanneemt dat de oorlog gestopt is op 11 november 1918 is de realiteit toch net wat anders. De gevechten gaan nog door tot aan de Vrede van Versailles ( 28 juni 1919) en België is met een schok een ander land geworden. Heel wat infrastructuur is verwoest en moet terug opgebouwd worden én er heerst een tekort aan arbeidskrachten. Ook politiek verandert er heel wat. Het ‘algemeen enkelvoudig kiesrecht’ ( 1 man = 1 stem ) wordt ingevoerd. Dit zal later leiden tot een serieuze opmars van de socialisten bij de verkiezing op 16 november 1919.

De Spaanse Griep

1919 is ook een jaar waarin heel wat ziektes rondwaarden, waaronder de bekendste ‘De Spaanse Griep’ is. De naam is eigenlijk al de eerste historische fout, omdat het op deze manier lijkt dat de ziekte zou ontstaan zijn in Spanje, wat dus helemaal niet zo is. De ziekte werd daar eerst vermeld in de pers omdat in Spanje geen censuur heerste in die dagen. Spanje had immers niet deelgenomen aan de oorlog.

In de pers verscheen heel weinig over de Spaanse Griep omdat de overheid de bevolking, die het al zwaar had, niet verder wilde demoraliseren. Dit wil niet zeggen dat de ziekte de mensen in het land niet bezig hield. Men raadde mondmaskers aan in die tijd, maar tegelijkertijd werden die maar weinig gedragen. Men sprak in die tijd ook niet over een virus, maar over een ziekte!

Living History in Bokrijk

Op deze achtergrond speelt ons verhaal van Living History. De mensen van ons dorp hebben al heel wat te lijden gehad door de oorlog, iedereen heeft daar wel een verhaal over, en ook de angst voor ‘de griep’ zit er serieus in. Wanneer er dan iemand in het dorp blijkt ziek te zijn, wordt er ook serieus gespeculeerd over dat zou komen en het zal toch wel niet ‘die’ ziekte zijn. Net als nu, hadden toen de mensen ook allerhande theorieën over wiens schuld het allemaal was en wat men moest doen om het allemaal op te lossen.

Living history kerk

Elke dag staat in het teken van een ander thema dat de dorpsbewoners bezighoudt. 

Mama met kinderen voor Molen Mol Millegem

Plan je een bezoek, kijk dan snel naar onze agenda en ontdek alle activiteiten.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief