Skip to main content
Cyclamen

Arboretum

Als wandelaar haal je je hart op in het Arboretum, een 18 hectare groot bos met een unieke planten-, bomen en struikencollectie van varens, houtachtige gewassen en kruiden.

Als wandelaar haal je je hart op in het Arboretum, een 18 hectare groot bos met een unieke planten-, bomen en struikencollectie van varens, houtachtige gewassen en kruiden. Een arboretum is als het ware een museum voor bomen en struiken. Je vindt er onder andere hulst, magnolia, rododendron en een prachtige collectie eiken en beuken terug. Daarnaast kan je ook varen- en bamboecollecties bewonderen. Vele van deze planten zijn vandaag de dag met uitsterven bedreigd of zelfs verdwenen uit hun natuurlijke habitat.

Het Arboretum is dagelijks vrij toegankelijk. Een bewegwijzerde éénrichtingswandelroute van 1,7 km loodst je langs de mooiste plekken.

Arboretum Bokrijk

Het Arboretum van Bokrijk is opgebouwd uit een landschappelijke gedeelte, een moerastuin en een bosarboretum waar de climax vegetatie hoofdzakelijk uit bestaat. Deze deelgebieden vertegenwoordigen biotopen die overal ter wereld zouden kunnen voorkomen en waaronder een specifieke flora in de vorm van varens, houtachtige gewassen en kruiden kan groeien.

Het Arboretum van Bokrijk werd aangelegd begin jaren zestig. Het was een samenwerkingsverband tussen enkele wetenschappelijke instellingen van Limburg (bosbiologisch centrum), de politieke overheden van de provincie en enkele enthousiastelingen. Aanvankelijk was de aanplant strikt systematisch en gerangschikt volgens de taxonomische inzichten van die tijd en de opbouw was dus zuiver wetenschappelijk. Pas in 1983 deed een nieuwe visie zijn intrede. Een arboretum of botanische tuin moest ook aan de modale burger iets te bieden hebben. Vanaf toen werd de collectie geleidelijk omgetoverd in een mooie landschappelijke tuin waar het aangenaam vertoeven is. 

 

Varens

Varens opkweken? Hoe doe je dat?

Varens zijn sporenplanten, ze hebben geen bloemen en maken dus geen zaden aan zoals de meeste andere planten doen. Varens opkweken uit deze sporen is een zeer minutieus proces en het duurt soms jaren voor je ze kan uitplanten.

Onze erfgoedtuiniers specialiseerden zich hier door de jaren heen in. 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief