26/06/2015

Paula Semer in De sixties

Binnen 10 jaar vier ik mijn 100ste verjaardag. Stel dat er me dan, als deel van een geheim dat alle eeuwelingen delen, een gratis ticketje voor een tijdreis wordt toegestopt ...

Zou ik terugkeren naar de sixties?

Mijn carrière als televisieproducer stond centraal in de jaren 60. Een heerlijk uitdagende periode achter de schermen van het kleine scherm, waarin ik de kans kreeg grenzen af te tasten en taboes te doorbreken. Maar ook een uitdagende periode als vrouw. Het feminisme stond nog in haar kinderschoenen. En ik? Ik kreeg al snel geknelde voeten.

Dat ‘te kleine schoenen’-gevoel waarmee ik kampte als ambitieuze vrouw in het mannelijke televisiewereldje, mis ik zeker niet. Eigenlijk ben ik sowieso geen groot nostalgicus: ik hield altijd al meer van morgen dan van gisteren. Al mag de melkboer wat mij betreft gerust een comeback maken uit het ‘gisteren’ van 50 jaar geleden!

Toen ik op een keer met mijn Volkswagen Kever vertrok terwijl mijn schoenen nog op het dak van de wagen stonden, was het de melkboer die ze me later, samen met 6 verse flessen, weer afleverde: “Want zo’n hoge hakken kunnen alleen maar van ‘la reine Fabiola’ zijn!” Ondanks die bijnaam durfde ik evenzeer op mijn lelijkste sportschoenen komen aanlopen, hoor. Dat deed ik zelfs expres wanneer mijn baas een opmerking maakte over mijn ‘mooie benen’.

Ik paste nooit in dat keurslijf van de typische sixtiesvrouw, de perfecte huisvrouw. Ik heb altijd mijn eigen boontjes gedopt. Vooral buiten de keuken dan. Ik voorzag in mijn eigen levensbehoeften en streefde mijn eigen ambities na. Van mijn man, of eender welke man, heb ik nooit verwacht dat hij me alles wat ik wou in het leven zomaar in handen gaf ...

... behalve misschien de verse melk van de melkboer dan!

Dus dat tijdreisticketje terug naar de jaren 60? Voor een nostalgisch midweekje, graag. Maar ik denk dat ik het voorlopig hou bij een bezoek aan De sixties in Bokrijk, en dat ik met mijn eeuwelingenexcursie liever toegang tot de eindeloze mogelijkheden van de toekomst koop!