De Magische Smidse

De demonstraties van de smid in de historische smidse van Neeroeteren zijn al jaren een aantrekkingspunt voor de vele museumbezoekers. Met oven, waterton en aambeeld demonstreert de smid zijn vakmanschap. Om deze beleving nog te verrijken op de momenten dat de smid niet aanwezig kan zijn, ging Bokrijk op zoek naar een vernieuwende invulling voor de smidse.

Bokrijk is overtuigd van het feit dat de smidse uit Neeroeteren omwille van zijn kleine oppervlakte, drukke inboedel en actieve vakmanschap, beter te ontsluiten is met een audio-gegeven dan wel met een beeldend gegeven. Om dit boeiende vakmanschap op een innovatieve manier in de kijker te zetten sloegen Bokrijk en Het Geluidshuis de handen in elkaar. Net zoals Bokrijk een belevingsplek is voor iedereen, staat ook Het Geluidshuis garant voor kwaliteitsvolle realisaties voor het hele gezin. Samen met firma Gelotology werkten ze aan het scenario en zorgden ze ervoor dat de techniek (videomapping) waarmee het verhaal tot leven komt state of the art is. Belangrijk hierbij is het gegeven dat vuur, aambeeld en waterton centraal staan in de ontsluiting. De 3 items die de essentie vormen van de werking van een smidse vroeger, maar vandaag nog steeds. In feite wordt hiermee aangetoond dat dit vakmanschap in essentie (de werking) au fond niet veranderd is, maar wel de diverse uitvoeringen, materialen en uitvoeringstechnieken (modernisering).

Korte intro over het verhaal

De smid is er niet, maar toch lijkt het alsof er wordt gewerkt in de smidse. Hoefijzers liggen klaar, het vuur smeult nog een beetje. Hoe kan dat? Zodra de bezoekers op de knop aan de ingang drukken komen ze het te weten. Op dat moment komt de smidse echt tot leven. Door middel van projecties en audio creëren we een visueel en auditief spektakel dat spelenderwijs uitlegt hoe een smidse werkt.

De haard, het aambeeld en de waterton krijgen letterlijk een gezicht en vertellen in een korte, geanimeerde en humoristische show, over hun taken in de smidse. Elk personage heeft zijn eigen karakter.