BKRK Award

Volledig in lijn met de visie van BKRK lanceerde Bokrijk in het najaar van 2014 een lederwedstrijd voor zowel jonge ontwerpers als gevestigde waarden. De opdracht van de wedstrijd bestond er uit om een object uit het dagelijkse leven te ontwikkelen en zo dit vakmanschap in al zijn facetten te tonen. Een hedendaagse insteek en aangepaste vormgeving, economische haalbaarheid, duurzaamheid en een referentie naar een authentieke productiemethode zijn sleutelwoorden. De jury met vakmensen uit diverse gebieden zoals o.a. Peter Vavedin (Schoenen Ambiorix), Michaël Verheyden (designer) en Veerle Windels (modejournaliste) beoordeelde de inzendingen, elk vanuit zijn of haar eigen expertise.

De drie laureaten van de wedstrijd zijn:

1ste prijs: O-binder - Margot Declerck (°1993, uit Herne)

Een lederen riempje, bedoeld voor het samenhouden van allerhande kabels. Een eenvoudig ontwerp met een vernuftige verbinding tussen vakmanschap en technologie. Ontstaan als nieuwe toepassing voor restmateriaal van leder, staat duurzaamheid in dit ontwerp centraal.

2de prijs: Frisbee – Filip Cappoen en Paul Devriendt (resp. °1971, uit Dendermonde en °1984, uit Asse)

Een volledig uit leer vervaardigde frisbee, een ongewone toepassing van het leervakmanschap en potentiële BKRK-hoogvlieger. Deze frisbee sublimeert een banaal speelgoedartikel tot een luxueus en verfijnd object. Zo het al speelgoed is, dan eerder een exclusieve ‘toy for hipsters’.

3de prijs: Speelgoedauto – Caroline Gielen (°1979, uit Hasselt)

Een archetype van een auto, volledig gevormd uit leer. De ontwerper slaagde erin om drie modellen speelgoedauto’s te herleiden tot hun essentie. Vakmanschap op kindermaat.

Naar aanleiding van deze BKRK wedstrijd ontwierp ontwerpersduo Kuppers & Wuytens de kaarthouder, geïnspireerd door een klassiek geldbeursje.

Bekijk hier het volledige ledermagazine.

De O-binder, kaarthouder van Kuppers & Wuytens en andere lederproducten vind je in de webshop.