BKRK

Bokrijk staat reeds jaren garant voor de expertiseontwikkeling van vakmanschap, technieken de toepassingen ervan in het museum. Met BKRK - ‘bokrijk brandmerkt’ wil het ook de hedendaagse relevantie van al dat vakmanschap aantonen en steunen.

Wat heeft het vakmanschap van vroeger ons vandaag te vertellen? Hoe laten eigentijdse vakmensen zich inspireren door oude vakmanschappen en technieken? Maar ook: hoe wordt het vakmanschap getransformeerd door nieuwe technologieën? Die vragen staan centraal in het project 'bokrijk brandmerkt'. Vertrekkend vanuit het verleden werpen we een totaal nieuw licht op het heden en de toekomst van vakmanschap.

Lees meer

Vakmanschap is een combinatie van doorgedreven vakkennis met het vermogen om deze kennis al doende in een kwalitatief product om te zetten. Met dit uitgangspunt selecteerden Bokrijk en het bureau Geheugen Collectief de vakmanschappen die in ontsloten worden in het Openluchtmuseum van Bokrijk. Het gaat onder meer om brood bakken, smeden, leder en hout bewerken en bier brouwen.

Deze vakmanschappen zijn allemaal uit het dagelijks leven gegrepen. In de voorindustriële periode maakten ze onmiskenbaar deel uit van de basiseconomie van elke dorpsgemeenschap. Enerzijds wil Bokrijk het historische verhaal vertellen, met gebruik van de aanwezige verzameling gebouwen, voorwerpen, fauna en flora én de expertise die onze werknemers in de loop der jaren hebben opgebouwd. Anderzijds gaan vakcuratoren de relevantie van de vakmanschappen aantonen voor vandaag en morgen.

Architect Bart Lens werd aangesteld als curator van BKRK. Zijn visie stemt helemaal overeen met de richting die Bokrijk uit wil.

Bokrijk is erg belangrijk voor het Vlaamse erfgoed. Tal van eigentijdse ontwerpen, of het nu gaat om architectuur, meubelontwerp of keramiek, stoelen op oude gebruiken en technieken die in Bokrijk schering en inslag zijn. De toekomst van Bokrijk schuilt erin om de bezoekers vanuit het hier en nu verbanden te laten leggen met het verleden, eerder dan nostalgisch terugblikken op hoe het eens was. Geschiedenis schrijven, in plaats van tonen.”

Vanuit zijn rijke professionele ervaring, werkt Bart Lens aan dit project mee als adviseur en creatief klankbord.