Skip to main content
Timbr

TALK: TIMBR, DE TINDER VAN DE HOUTSECTOR

Timbr® positioneert zich als de 'Tinder van de houtsector'. Het verbindt aanbieders van massief hout met degenen die ernaar op zoek zijn. Professionals in de hout- en groensector kunnen zo op een doeltreffende manier hun hout(rest)stromen inventariseren en verkopen aan ontwerpers, schrijnwerkers, kunstenaars of doe-het-zelvers. VAKlab Bokrijk werd aangeduid als ambassadeur voor het platform. VAKlab speelt zo een rol in het samenbrengen van een community rond vakmanschap en ondernemerschap en Bokrijk heeft een schat aan hout wat voor dit project geïnventariseerd wordt. Timbr® wil een gemeenschap van lokale houtliefhebbers verenigen en duurzaamheid in de houtindustrie bevorderen.  

Timbr® is gratis toegankelijk voor professionals. Door middel van een digitaal inventarisatiesysteem kunnen houtaanbieders, waaronder boom- en tuinverzorgers, groenambtenaars en bosexploitanten, hun houtaanbod op een gedetailleerde manier inventariseren. Potentiële kopers die op zoek zijn naar hout, krijgen zo een overzicht van wat er lokaal te koop is. In de toekomst zal de app ook alternatieven geven voor andere houtsoorten in de buurt.   

Het platform werd bedacht door Rayah Wauters, bekend van haar werk bij Nauwau. Ze heeft een passie voor het creëren van objecten uit reststromen van hout. Al meer dan 10 jaar maakt ze unieke stukken zoals schalen en urnes met resthout dat ze ter beschikking heeft dankzij haar echtgenoot Niels Arnauts, oprichter en boomverzorger bij DeBeer & DeVos.  

Het verhaal van Timbr® begon met Niels die een boom moest vellen, en Rayah die vroeg of ze een stuk mocht gebruiken. Dit eenvoudige verzoek zette een kettingreactie in gang die uiteindelijk leidde tot de geboorte van Timbr.  

Tijdens het vooronderzoek naar de ontwikkeling van het platform werden belangrijke inzichten onthult: e groeiende houtexport naar China, het onbenutte potentieel van houtreststromen en de uitdagingen bij het vinden van het juiste hout voor de juiste prijs. Timbr streeft ernaar deze problemen aan te pakken door het aanbod te digitaliseren, prijs-kwaliteitverhoudingen te verbeteren met behulp van AI en het delen van hout tussen verschillende gebruikers mogelijk te maken.  

Het platform streeft ernaar vraag en aanbod bij elkaar te brengen en de lokale houtverwerking te bevorderen. Maar voordat het platform live gaat, gaat het Timbr® team aan de slag met een inventarisatietool die ervoor zorgt voldoende aanbod te garanderen, met de nadruk op voldoende professionele gebruikers. Ambassadeurs zoals VAKlab Bokrijk, DeBeer en DeVos, Bouwline, Arboretum Kapelleberg en anderen sloten zich reeds aan bij het platform. 

Timbr® is een Limburgs initiatief: naast Rayah en haar echtgenoot Niels, zetten Robin en Shana Wauters, Thomas De Vos, Michaël Vanbriel en Stijn Derison hun schouders onder Timbr® als partner. Deze mix van mensen vormt een ideale basis van technische, financiële, wetenschappelijke en natuurkundige kennis.   

Met een passie voor hout en een duidelijke visie om de industrie te transformeren, belooft Timbr een spannende reis te worden. We kijken uit naar de verdere ontwikkelingen en de impact die het zal hebben op onze relatie met dit prachtige natuurlijke materiaal. 

Meer info: https://www.timbr.app/

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief