Skip to main content
Smid

Over 'bokrijk brandmerkt'

BKRK

Bokrijk staat reeds jaren garant voor de expertiseontwikkeling van vakmanschap, techniek en de toepassingen ervan in het museum. Onder het label BKRK - ‘bokrijk brandmerkt’ wil het museum de hedendaagse relevantie van al dat vakmanschap aantonen en steunen.

Wat heeft het vakmanschap van vroeger ons vandaag te vertellen? Hoe laten eigentijdse vakmensen zich inspireren door oude vakmanschappen en technieken? Maar ook: hoe wordt het vakmanschap getransformeerd door nieuwe technologieën? Die vragen staan centraal in het project 'bokrijk brandmerkt'. Vertrekkend vanuit het verleden werpen we een nieuw licht op het heden en de toekomst van vakmanschap.

In het Openluchtmuseum

Vakmanschap is een combinatie van doorgedreven vakkennis met het vermogen om deze kennis al doende in een kwalitatief product om te zetten. Met dit uitgangspunt selecteerden Bokrijk en het bureau Geheugen Collectief de vakmanschappen die ontsloten worden in het Openluchtmuseum Bokrijk. Het gaat onder meer om brood bakken, smeden, leder, hout en textiel bewerken en bier brouwen.

Deze vakmanschappen zijn allemaal uit het dagelijks leven gegrepen. In de voorindustriële periode maakten ze onmiskenbaar deel uit van de basiseconomie van elke dorpsgemeenschap. Enerzijds wil Bokrijk het historische verhaal vertellen, met gebruik van de aanwezige verzameling gebouwen, voorwerpen, fauna en flora én de expertise die onze werknemers in de loop der jaren hebben opgebouwd. Anderzijds tonen vakcuratoren de relevantie van de vakmanschappen voor vandaag en morgen aan.

brouwmomenten

De expo BKRK Bier bezoek je in het voormalige 17e-eeuwse brouwhuis ‘het Paenhuys’ uit Diepenbeek. De expo brengt het historisch en eigentijds bierverhaal in één geheel. Brouwer Frank Boon werkte als vakcurator mee aan dit project omwille van zijn kennis en expertise van de Belgische brouw- en biercultuur.

BKRK Hout

in de schuur uit Lommel – Kattenbos ontdekken bezoekers het vakmanschap hout, een belangrijke en veelzijdige grondstof.

Do you remember

Op het erf van het Hooghuis uit Tessenderlo ontdekken bezoekers het vakmanschap textiel.  Vertrekkende vanuit de Bokrijk-collectie en onder het curatorschap van Tim Van Steenbergen vertelt BKRK Textiel een weinig gekend en boeiend verhaal van historische plattelandskledij en het proces van productie tot consumptie in verleden, heden en toekomst. 

Kilbershoeve Meeuwen - BKRK Brood

Op het erf van de Kilbershoeve uit Meeuwen ontdek je alles over het vakmanschap brood. Geconcentreerd op één erf in het museum ontdek je niet alleen een aantal stukken uit de Bokrijk – collectie zoals bakkersgereedschap, maar ook de vele tradities rond brood, de betekenis en het belang ervan.  

Schriek bovenverdieping

In de pastorij uit Schriek komen bezoekers meer te weten over de evolutie van religieuze aanbidding en smaakbeleving in al zijn facetten. 

Architect Bart Lens

Architect Bart Lens werd aangesteld als curator van BKRK. Zijn visie stemt helemaal overeen met de richting die Bokrijk uit wil. Vanuit zijn rijke professionele ervaring werkt Bart Lens aan dit project mee als adviseur en creatief klankbord.

Bokrijk is erg belangrijk voor het erfgoed in Vlaanderen. Tal van eigentijdse ontwerpen - of het nu gaat om architectuur, meubelontwerp of keramiek - stoelen op oude gebruiken en technieken die in Bokrijk schering en inslag zijn. De toekomst van Bokrijk schuilt erin om de bezoekers vanuit het hier en nu verbanden te laten leggen met het verleden, eerder dan nostalgisch terugblikken op hoe het eens was. Geschiedenis schrijven, in plaats van tonen.

B.Lens

Schrijf je in voor de nieuwsbrief