Skip to main content
Vakmanschap - Kuipen

SYNTRA Limburg start met kuipen

SYNTRA Limburg start met kuipen

Voorjaar 2020 kreeg Vakmanschap & Erfgoed de vraag van SYNTRA Limburg om mee te denken over een opleiding ‘herstellen van kuipen’. SYNTRA Limburg had zelf geen docenten die bekwaamd waren in het kuipen.

Daarom koppelde Vakmanschap & Erfgoed hen aan Marleen Bonami en Frank Boon. Bonami is meester in een traject waarvoor ze in 2019 een vakmanschapsbeurs ontving van de Vlaamse overheid. Gedurende een tweejarige overdracht geeft ze haar kennis en kunde door aan leerling Frederic De Smul, schrijnwerker van opleiding.

Kennisoverdracht vereeuwigd

Tijdens een overleg met de meesterkuipers en SYNTRA sloeg de ‘vakmanschapsvonk’ over. Zowel Bonami als Boon naderen hun pensioen en voelden de nood om hun kennis over te dragen. De kuipers planden een vierdaagse kennisuitwisseling tussen beide tijdens de maand augustus, samen met leerling Frederic De Smul.

Vakmanschap & Erfgoed stuurde een filmploeg mee op pad naar Brouwerij Boon, om de kennisuitwisseling, alsook de passie van de vakmensen voor hun vak te vereeuwiging. Zo laten Boon en Bonami hun vakmanschap doorleven, zowel in video als in de handen van leerling Frederic De Smul.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief