De wereld van Bruegel

In 2019 is het 450 jaar geleden dat Pieter Bruegel de Oude overleed. Op initiatief van Toerisme Vlaanderen wordt dit her en der herdacht. Op 6 april 2019 onthult Bokrijk de link tussen Pieter Bruegel de Oude en het Openluchtmuseum in een internationale tijdelijke Bruegelexpo. Waan je midden in een schilderij van deze Vlaamse Meester en ontdek op verrassende wijze hoe actueel zijn werk nu nog steeds is!

Via een inspirerend parcours, een interactieve game of theatervoorstelling in de zomer bekijk ook jij het leven door een Bruegelbril in 2019.

Geïnspireerd door Bruegel

In het museum vind je een unieke verzameling van meer dan 120 historische gebouwen en tal van gebruiksvoorwerpen die afkomstig zijn uit verschillende Vlaamse regio’s en tijdsperiodes. Het museum is sinds 1996 beschermd als monument.

Bruegel en Bokrijk… dat ligt meer voor de hand dan je zou denken!  Dit levendige doe-museum in openlucht focust op het dagelijkse leven van mensen vroeger, nu en in de toekomst.  Ook in de werken van Bruegel staat de ‘gewone’ mens centraal. Je waant je er werkelijk in een schilderij van Pieter Bruegel de Oude. En dat is precies wat de eerste conservator, dr. Jozef Weyns, bij de museumoprichting in ‘58 voor ogen had toen hij vorm gaf aan Bokrijk.  Hij liet zich in belangrijke mate inspireren door Pieter Bruegel de Oude. Dat voel en zie je in de omgeving, het landschap en in twee historische gebouwen in het Openluchtmuseum. Zo werd het Woonstalhuis uit Vorselaar indertijd bewust samengesteld naar het voorbeeld van een 16e-eeuwse hoeve die op de schilderijen van Bruegel voorkomt. De Olieslagmolen uit Ellikom (Peer) stond oorspronkelijk in de buurt van wat men dacht dat mogelijk het geboortehuis van Pieter Bruegel geweest kon zijn, en werd onder meer om die reden door Weyns aangekocht.

Bruegelparcours ‘De wereld van Bruegel’

In het parcours ‘De wereld van Bruegel’ begeleidt een steltenloper je op je tocht. Je houdt halt bij diverse plekken in het Openluchtmuseum waar de verbondenheid tussen Bokrijk en Bruegel echt voelbaar is.

Wie was Pieter Bruegel de Oude? Wat vertellen zijn werken over het dagelijkse leven in de 16de eeuw? En kan je zijn oeuvre vertalen naar de actualiteit? Maak kennis met originele 16de-eeuwse objecten uit de tijd van Bruegel en ontdek de betekenis achter de landschappen en taferelen die hij in zijn werken verbeeldt. Als geen ander bezat deze kunstschilder de gave om de gewone mens met al zijn bijzonderheden vast te leggen. Het parcours voert je naar het bekende schilderij ‘De strijd tussen Carnaval en Vasten’. Je stapt op het einde van het parcours letterlijk binnen in dit werk en wordt zelf één van de figuranten …

Bruegelgame

Ben je met de kinderen op pad? Het Bruegelparcours al gamend afleggen kan ook! In onze interactieve Bruegelgame neemt de nar uit ‘De strijd tussen Carnaval en Vasten’ je met het hele gezin mee op digitaal sleeptouw.

Aanbod voor scholen en groepen

Zowel het Bruegelparcours als de Bruegelgame (leeftijdscategorie 9-16 jaar) kunnen onder begeleiding van een gids worden bezocht door scholen en groepen. Meer informatie over de beschikbare programma’s vanaf 1 oktober 2018.

Bruegelzomertheater

Van 11 juli tot en met 1 september 2019 brengt theatergezelschap Laika dagelijks de familievoorstelling ‘Bravo meneer Bruegel’ in Bokrijk; volledig naar het voorbeeld van de rederijkers van weleer.

Partners

De expo ‘De wereld van Bruegel’ wordt gerealiseerd in samenwerking met Toerisme Vlaanderen.

Partner: het Kunsthistorische Museum Wenen