60 jaar Bokrijk

Op 12 april 1958 opende het museum officieel zijn deuren. En ja, hoor... De eerste bezoekers zijn wildenthousiast! In deze tentoonstelling staan die sprankelende en verwachtingsvolle beginjaren in de kijker.

Historische sensatie

Hoe is Bokrijk nu eigenlijk Bokrijk geworden? Laat je onderdompelen in de roemrijke geschiedenis van Bokrijk sinds de eerste vermelding in 1252. Een uniek archiefstuk dat maar tijdelijk te zien is! 

Pieter Bruegel  (1525/1530 - 1569)  en Charles Wellens (1889 - 1958) schilderden de cultuur van het alledaagse leven en waren een belangrijke bron van inspiratie voor de allereerste conservator, Jozef Weyns (1913-1974).

Deze tentoonstelling kan niet bestaan zonder de begeestering van deze bijzondere man.   De eerste jaren van Bokrijk worden prachtig in beeld gebracht door zijn veldboekjes, tekeningen en andere personalia. 

Moderniteit en traditie

Expo 58 opende de deuren enkele dagen na het openluchtmuseum. De moderniteit doet zijn intrede en de gouden sixties volgen...  De alledaagse voorwerpen die de verhalen vertellen van het verleden figureren in dialoog met hun "moderne" tegenhanger uit de sixties. Dé grote vernieuwing, de opkomst van het medium televisie, is voor Bokrijk niet onbelangrijk!  Conservator Weyns maakt er dan ook handig gebruik van om zijn museum wereldkundig te maken. Bokrijk, tevens het geliefd decor voor vele tv-series die nu deel uit maken van ons collectief geheugen.

Levend verleden

Geniet mee van de interviews van Bokrijkmedewerkers van het eerste uur.  Spannende verhalen over afbreken en weer opbouwen, dat onmiskenbare groepsgevoel en alles "voor de zaak"... 

Die dynamiek van "de werkers van het eerste uur" is nog steeds springlevend. Net als 60 jaar geleden zie je vandaag de dag een museum in beweging! 
Bekijk de reportagespecials van TVL.