15/09/2019

Dag van het eetbare landschap

Brood bakken, jenever stoken of stroop maken … Je beleeft hoe echte vakmensen met veel passie ambachtelijke producten maken.
De originele installaties in het Openluchtmuseum worden voor één dag weer aan het werk gezet.
Kijk, proef en kuier op de grote streekproductenmarkt met heel veel lekkers uit eigen streek.

STREEKPRODUCTENMARKT

Op de evenementenweide (ingang via de kempen via touwslagerij Sint-Pieters-Lille) vind je een gezellige streeproductenmarkt met meer dan 70 standhouders. Naast de verschillende standen met producten rechtstreeks uit de tuin, vind je ook standhouders met afgewerkte en half afgewerkte producten. Fijnproevers kunnen de smaakpapillen testen met kazen, streekwijnen, chocolade, likeuren, mosterd, honing en nog zoveel meer.

Aan de Bokrijkstand kan je gratis proeven van 1000 liter soep en gratis jenevers opgelegd met kleinfruit of kruiden uit het Openluchtmuseum.

De Limburgse Slagersbond laat je mits een kleine bijdrage proeven van huisgemaakte paté, kipkap en bloedworst.

De Limburgse bakkersbond bakt Limburgse vlaaien.

De Wroeter uit Kortessem geeft een demonstratie biologisch appelsap persen met appels uit Bokrijk.

KEMPEN

Kilbershoeve Meeuwen: Demonstratie historisch broodbakken samen met hotelschool Herk-de-Stad

Woonstalhuis Oevel: Demonstratie historisch broodbakken samen met hotelschool Hasselt

Wellenshoeve Lummen: Demonstratie historisch broodbakken samen met Bakkers Vlaanderen

Houthalen kwalaak: Demonstratie historisch broodbakken samen met Bakkers Vlaanderen


HASPENGOUW

Langgevelboerderij St.-Martens-Voeren: Demonstratie stroopstoken in de authentieke stroopstokerij uit Voeren. Bovendien kan je hier ook een demonstratie jeneverstoken zien.

Paenhuys Diepenbeek: We tonen hoe bier gemaakt werd in Vlaanderen. De brouwtechniek onderging door de eeuwen heen dan wel een drastische evolutie, de basis van het brouwproces daarentegen is amper gewijzigd: van gekiemd en gedroogd graan (mout) wordt met warm water een moutpap gemaakt. Na het filteren wordt dit beslag gescheiden tot wort (een suikerrijke vloeistof) en draf (graanrest). Het wort wordt gekookt, gehopt en uiteindelijk vergist tot bier.

TIP: Je kan de hele dag gratis pendelen met de huifkar tussen de verschillende locaties in het Openluchtmuseum.