30/09/2018

Dag van het eetbare landschap

Zondag 16 september kan je in het Openluchtmuseum van Bokrijk kennismaken met alles wat eet- en drinkbaar is in de natuur.

Voor het 20ste jaar op rij kan je komen genieten van allerlei lekkernijen die de natuur heeft voortgebracht. Verspreid over de  museumdelen Oost- en West-Vlaanderen en Kempen vind je een gezellige streekproductenmarkt met meer dan 70  standhouders en een divers aanbod, gaande van kazen, honing en mosterd tot streekwijnen, hoeveproducten en likeuren.

Voor één dag zetten we de authentieke installaties uit onze collectie terug in werking tijdens demonstraties brood bakken, jenever stoken of stroop maken. Zo ervaar je hoe echte vakmensen met liefde en passie een ambachtelijk product creëren.

Het vuur in 5 van de 15 bakovens wordt aangewakkerd door de bakkers van de Limburgse Bakkersbond en de hotelscholen Hasselt en Herk-de-Stad. Zij slaan de handen in elkaar en bakken broden met lokale meelsoorten volgens het authentieke bakprocédé, en dit in de authentieke bakhuizen gestookt met mutsaarden.

Aan museumbrouwerij ‘t Paenhuys krijg je meer uitleg over het historisch brouwproces en kan je de restauratie van de brouwkuipen volgen. Dit gebeurt ter voorbereiding op BKRK bier in 2019. Bokrijk stelt het project aan je voor en je krijgt er gratis een proefglaasje, dat je in 2019 kan komen laten vullen met artisanaal gebrouwen bier.

Kom supporteren tijdens de wedstrijd schapen drijven op 15 en 16 september. Er zijn 40 deelnemende herders mét hond. Een groep van 4 Ardense Voskopschapen legt onder begeleiding van de hond een parcours met hindernissen af. De herder geeft instructies vanop afstand. De beste resultaten van beide dagen bepalen de winnaar van deze eerste Bokrijktrial. Mede dankzij: Lambrichts Jos bvba

Het Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG) brengt in de mobiele expo ‘Tractor, een ronkend verhaal’ op een interactieve manier de geschiedenis van de tractor in België in kaart. Je ontdekt verschillende aspecten van deze geliefde machine én kan er 6 oldtimer-tractoren bewonderen.

Ontdek hier alvast de recepten van de soep en de jenevers.

Ontdek hier alle anderde activiteiten en hun aanvangsuren.
Voor dit evenement gelden de reguliere toegangsprijzen van het Openluchtmuseum.