20/10/2019

Brouwdag BKRK Bier - 20 oktober

Er is leven in museumbrouwerij het Paenhuys! Met BKRK Bier brouwt Bokrijk zes keer per jaar op historische wijze.
De Bokrijkse brouwmeesters laten zich telkens inspireren door verschillende recepturen uit het verleden.

Tijdens het zesde brouwmoment op 20 oktober ontdek je het ‘lagerbier’ afkomstig van Duitsland en Tsjechië. Het bier op lage gisting is vanaf 1850 bij ons gekend als het ‘Bockbier’.
Rond de eeuwwisseling kwam er een verfijnde versie: de Pilsner. Door de opkomst van de koelmachines kon men nu overal een lagerbier brouwen.
Het lagerbier is het minst historische bier, maar heeft wel de markt van de bovengistende bieren bijna ten onder doen gaan.

Dankzij de hedendaagse koelinstallatie in het Paenhuys kan dit type bier ook hier gebrouwd worden.
Het blonde bier is 4 % sterk en vertoont de eigenschappen hebben van een pilsnerbier, maar eentje dat erg ambachtelijk gebrouwen is. Het wordt een ruwe versie met gerstenvlokken en pilsnermout, gehopt met de fijne aromatische Saaz hop en een Tsjechische lager gist.
Dit bier is het eerste lagerbier zijn dat in het Paenhuys gebrouwen wordt! De lagering duurt minstens een maand, waardoor een proevertje pas in het voorjaar van 2020 te verkrijgen zal zijn.

In het Paenhuys uit Diepenbeek, gelegen in het Openluchtmuseum, wordt er uitsluitend experimenteel gebrouwen.
Deze brouwsels worden niet gebotteld en bijgevolg niet verkocht. Je kan proeven naargelang de beschikbaarheid. Kortom, een uitzonderlijke beleving van het vakmanschap bier!