Skip to main content
Brouwdag

Brouwdag

Event details

Date

Locatie

20 - Paenhuys Diepenbeek 

Over het evenement

Gedurende de hele dag kan je tot op de voet volgen hoe de brouwmeester van Openluchtmuseum Bokrijk een hedendaagse interpretatie brouwt van een historisch bierrecept met gebruik van originele materialen in originele ketels. Daarnaast krijg je tijdens de Brouwdag ook uitzonderlijk de kans om het Bokrijks bier Wildeman te proeven dat geproduceerd en bedacht werd door brouwer Frank Boon. 

Alvast enkele leuke weetjes:

1. Wanneer brouwde men vroeger bier? ‘Tussen het vallen en het schieten van het loof.’ In de winter dus. In de zomer bedierven bacteriën het bier.

2. Slap en vies! Bier bevatte vroeger vaak maar 1 tot 2% alcohol. Het was ook ongefilterd, dus er dreven restjes mout in.

3. Bier op een nuchtere maag? Smakelijk! Vroeger dronken de mensen hun bier niet altijd koud. Ze maakten er ook biersoep van, voor het ontbijt.

4. Bierbrouwen was … vrouwenwerk. Dat gebeurde eeuwenlang gewoon thuis, in een ketel op het haardvuur.

5. Een bezem of takkenbos aan de deur? Daar is bier! Als een gezin veel bier gebrouwen had, lieten ze de buren zo weten dat ze gerust eens langs mochten komen voor een pint.

6. Bier of granaten? Tijdens de Eerste Wereldoorlog legden de Duitsers beslag op koper om er kogel- en granaathulzen van te maken. Ook op de brouwketels. Zo verdwenen heel wat Belgische brouwerijen.

7. Pintje uit de oertijd? In het Midden-Oosten dronken mensen 13.000 jaar geleden al bier. Duizenden jaren dus voor de landbouw ontstond.

8. Even proeven? Bier uit de middeleeuwen smaakte helemaal anders. Er zat geen hop in om het op smaak te brengen, maar andere kruiden zoals gagel of jeneverbes.

9. Wie zijn de grootste drinkers? Vroeger dronken mensen veel meer bier dan nu. In 1913 dronk een Belg gemiddeld 223 liter bier per jaar, nu nog 70.

10. Fred Eerdekens, maart 2019. Het kunstwerk is een uitgekiende verzameling staafjes met bovenop vlekjes van helder licht dat uit de lucht wordt opgevangen. Enkel als je vanop een afstand kijkt, vormen de staafjes samen een gestippeld woord: wort.

11. Bier op fles krijgen was lange tijd lastig. Door het koolzuur bleef de fles moeilijk dicht. 130 jaar geleden loste de uitvinding van de kroonkurk dat op. Precies 21 inkepingen in de kroon maakten de fles luchtdicht.

12. Wildeman, het nieuwe bier van Bokrijk, is ontwikkeld door Brouwerij Boon. Het is vermengd met oud bier, net zoals brouwers vroeger soms deden. Te vinden in onze herbergen en museumshop.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Vragen? Bereid je bezoek voor!

De speeltuin is dagelijks geopend 9 u. tot 21 u. Er is slechts één in- en uitgang, ter hoogte van de geuren- en kleurentuin. Je hoeft geen ticket te reserveren voor een bezoek aan de speeltuin. Voor je vertrekt raadpleeg je wel best de druktebarometer.

Honden zijn aangelijnd altijd welkom in het Bokrijk. In museumdeel 'De sixties' zijn honden niet toegelaten, er zijn benches voorzien.

Je kan opnieuw dagelijks genieten van het Openluchtmuseum.

  • van 10 u. tot 18 u.
  • je ticket reserveren is verplicht
  • het samenscholingsverbod blijft gelden (max. 10 volwassenen)
  • beide parkings zijn geopend
  • honden zijn aangelijnd welkom
  • de toiletten zijn open en worden grondig gepoetst
  • het dragen van een mondmasker is verplicht in binnenruimtes zoals de toiletten. In de buitenlucht enkel als de veiligheidsafstand niet bewaard kan worden.

Neen, er kan niet gereserveerd worden voor Fietsen door het Water.

Een tochtje langs Fietsen door het Water maar geen fiets? Geen nood je kan terecht bij het fietsverhuurpunt. Je fiets reserveren is verplicht en doe je hier.