19/04/2016

De groene vingers van Bokrijk

Onze 5 zeldzaamste planten op een rij.

Ben jij een plantenliefhebber en mag het wel eens wat exotischer dan het gras in de achtertuin? Het arboretum van Bokrijk is een absolute lentetopper voor al wie graag in ’t groen vertoeft. De meest zeldzame pareltjes van onze collectie hebben we alvast voor je opgelijst. Kijkje komen nemen? Combineer het met een bezoek aan de Radio 2-Tuindag op 1 mei en sla twee vliegen in één klap!

1. Taiwania cryptomerioides

De Taiwania cryptomerioides (Taiwanese cipres) zal je niet snel tegenkomen op een doordeweekse wandeling, want deze boom groeit enkel in de bergen van Taiwan, Tibet, Myanmar en Noord-Vietnam. En zelfs daar zou je van een kale kermis terug kunnen komen, want door illegale houtkap is de soort met uitsterven bedreigd. Gelukkig kan je deze gigant wel nog in Bokrijk bewonderen: het is één van de grootste bomensoorten van Azië met hoogtes tot een duizelingwekkende 90 meter!

Leuk weetje: Het hout van de Taiwania cryptomerioides werd vroeger gebruikt voor tempelbouw en doodskisten.

2. Quercus "Buksenrake Mystery"

Deze groenblijvende eik is gehard tegen de koudste temperaturen. Zelfs bij – 21°C lijdt deze boom geen bladschade! De Belgische winters kan hij dus probleemloos aan. Wat er verder zo speciaal is aan de Quercus "Buksenrake Mystery" is - zoals z’n naam al aangeeft - het vleugje mysterie over zijn afkomst … Deze eik is verzameld als Quercus invaginata maar is naar alle waarschijnlijkheid een hybridogeen die gekruist werd met de Quercus ilex. Deze uniekeling behoort tot de eigen selectie van Bokrijk! Breng jij ‘m een bezoekje?

3. Cardiocrinum giganteum

Zijn naam doet grootsheid vermoeden … En dat klopt! De Cardiocrinum giganteum is met hoogtes tot 3 meter de grootste species van de lelieachtigen. Zijn prachtige bloemen kan je aanschouwen in Himalaya, China, Myanmar én Bokrijk. Heb je een zaadje van deze leliesoort bemachtigd, word dan niet te snel enthousiast. Het duurt immers 5 tot 7 jaar eer de eerste bloemen gaan bloeien. Wil je dat zeldzame fenomeen toch eens met eigen ogen zien? De Cardiocrinum giganteum is momenteel nog niet in bloei, maar alleen al door z’n hoogte en speciale bladvorm is hij de moeite!

4. Chusquea culeou

Deze bamboe-achtige plant komt vooral voor in Chili en het zuidwesten van Argentinië, maar ook in Bokrijk schiet hij elk jaar uit de Limburgse grond. Hoe deze zuiderse plant dan toch weet te overleven in ons kikkerlandje? De Chusquea culeou kan gelukkig heel goed tegen vorst! Zoals bij veel bamboesoorten sterft de plant wel na de bloei.

Leuk weetje: de Chusquea culeou wordt nog steeds gebruikt om een muziekinstrument van te maken, de trutruca - een windinstrument.

5. Populus euphratica

De woestijnpopulier heeft een olijfgroene bast. Zijn wortels groeien ver en breed uit elkaar, maar gaan niet erg diep de grond in. Ondanks zijn woestijnachtige naam, groeit deze populiersoort goed in brak water, op land dat seizoensgebonden overstroomt. In de natuur spot je hem misschien wel eens op reis in Noord-Afrika, het Midden-Oosten of Centraal-Azie. In België zal je de zeldzame Populus euphratica echter enkel in arboretums zoals het onze kunnen bewonderen!

Ben je benieuwd naar meer zeldzame (of gewoon mooie!) planten, bloemen en bomen? Kom dan zeker langs op de Radio 2-Tuindag op 1 mei en spring even binnen in het arboretum. Erfgoedtuiniers Bokrijk