MOT

Het MOT is een actief museum over alles wat aangedreven wordt door water, wind en spieren. Je vindt er een unieke collectie handwerktuigen, machines, twee watermolens en zelfs een rosmolen. Er zijn tentoonstellingen over de soms onverwachts technische kant van het dagdagelijkse, zoals de was of het gebruik van hout.

Het MOT heeft iets met bakovens! In 2003 startte het museum het project Red de bakovens! om de kennis over en gebruiken van bakovens niet verloren te laten gaan. Op www.mot.be vind je de geschiedenis van bakovens, tips om ze te gebruiken, te restaureren, nieuwe te bouwen enz.Om de twee jaar wordt de stage Bouw zelf je oven georganiseerd. Tijdens deze driedaagse stage gaan de deelnemers, onder toeziend oog van een ervaren ovenbouwer, stap voor stap zelf aan de slag. Tijdens de Bak-Doe, een workshop toegankelijk voor een breed publiek, maken de deelnemers kennis met het brood bakken in een hout gestookte oven. En voor scholen biedt het MOT het Atelier Brood aan.

www.mot.be
info@mot.be
02 270 81 11

ETWIE

ETWIE vzw is erkend door de Vlaamse overheid als expertisecentrum voor het technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed. In de eerste plaats houdt ETWIE zich bezig met de roerende en immateriële aspecten van dit erfgoed: het gaat dan bijvoorbeeld om gereedschap, instrumenten, toestellen en machines, maar ook om gebruiken, kennis en technieken. In Vlaanderen en Brussel zijn duizenden mensen begaan met dit erfgoed als vrijwilliger, in een museum, aan de universiteit… ETWIE wil al deze mensen samenbrengen, stimuleren en begeleiden. Dit gebeurt door een netwerk uit te bouwen, waarbij het delen van kennis en expertise centraal staat.

www.etwie.be
info@etwie.be
015 27 23 34

Bakkerijmuseum Veurne

Het Bakkerijmuseum is hét belangrijkste museum en kenniscentrum voor het bakerfgoed. Om dit engagement waar te maken verzamelt, bewaart, onderzoekt en presenteert het museum een collectie die een duidelijk beeld schetst van de Belgische ambachtelijke brood- en banketbakker in de 20ste eeuw. Het museum deelt haar passie voor dit bakerfgoed hoofdzakelijk met kinderen in familie- en schoolverband. Ze gaat hierbij de uitdaging aan om met haar publiek een nieuwe interactie op te zoeken, waarbij beleving en betrokkenheid centraal staan.

www.bakkerijmuseum.be
info@bakkerijmuseum.be
058/31.38.97