De Superette

In de ‘Superette Bokrijk’ wordt vanaf heden brood gebakken op authentiek wijze, waarbij de ingrediënten meel, desem zout en water allen van lokale herkomst zijn. Bokrijk koos voor deze uitwerking een samenwerking met Sarah Lemke en Kobe Desramaults. Zij tonen aan dat bakken op de authentieke wijze met verse, lokale, artisanale ingrediënten en in een houtoven ook vandaag nog relevant is en allesbehalve achterhaald. Met de veelheid aan houtovens die Bokrijk heeft, lag de lat hoog waardoor er gestreefd wordt om het best mogelijke op hout gebakken brood te produceren. Centraal staan de expertise en het vakmanschap, met aandacht voor oude technieken, desalniettemin in een hedendaagse setting.

Als locatie voor ‘De Superette Bokrijk’ werd gekozen voor de Kilbershoeve afkomstig uit het Meeuwen in het Openluchtmuseum. Het erf bestond uit een woonhuis met typische potstal met een losstaande schuur en een bakhuis die dateren uit de 18de en de 19de eeuw.

Zuurdesembrood

Zuurdesembrood, of simpelweg desembrood, is brood waarvan het deeg gefermenteerd is door gisten en bacteriën, ook wel desem genaamd. De bacteriën produceren zuren, vandaar de typische smaak. Een ervaren bakker weet de zure smaak wel subtiel te houden, bijvoorbeeld door een jonge desemcultuur te gebruiken, zoals in ‘De Superette Bokrijk’ zal gebeuren.

Naast het desembrood (800gr., desem, rogge en kramiek) is er een beperkt assortiment koeken te verkrijgen naargelang de beschikbare, lokale seizoensproducten. ‘De Superette’ is een bakkerij en is open tijdens het museumseizoen. Klanten hebben ook de mogelijkheid om in te tekenen op een ‘broodabonnement’. Zo kan je een bepaald aantal broden per week bestellen en afhalen bij een handelaar in de buurt.

Restauratie en hedendaagse architectuur

De gebouwen van het erf van de Kilbershoeve zijn opgetrokken uit traditioneel vakwerk en het huis met potstal en de schuur hebben een rieten dak. De inrichting van de Superette is de aanleiding voor de restauratie van de schuur. Die is in eigen beheer van Bokrijk uitgevoerd. Kennis van de historische vakwerkbouw en technieken voor houtrestauratie behoren nu eenmaal tot de expertise van de eigen vaklui. Meer informatie over de restauratie van de schuur vind je hier.

De nieuwe architectuur met monumentale schouw is een ontwerp van BC-Architects. Hun keurmerk is het bouwen met lokale en duurzame materialen. Zij hebben als jong Brussels bureau reeds heel wat onderzoek en kennis over plaatselijke materialen en innovatieve bouwprocessen verzameld. Ze beschikken ondertussen ook over uitgebreide praktijkervaring in het bouwen met aarde (adobe) in Ethiopië, Burundi, Marrokko en Nigeria en in leem in België en Frankrijk. Voor de Superette bouwen ze een toog in leem, binnenwanden met hennepkalksteen en een schoorsteen in lokale baksteen. De schoorsteen sluit aan op de buitenzijde van de schuur en er worden twee houtovens op aangesloten: één hedendaagse houtoven voor productie en één authentieke houtoven voor demonstratie. Het verschil is dat in de authentieke houtoven gestookt en gebakken wordt in één ruimte. Bij de nieuwe oven zijn beide functies gescheiden. Ook de verwarming van de bakkerij wordt gerecupereerd uit de ovens.

Weetje - Het is niet de oven die de smaak van het brood bepaalt. De ovens bieden wel een andere textuur aan de korst. Er wordt geen stoom toegevoegd, maar de broden creëren zelf hun benodigde stoom. Een brood uit een houtoven is steeds herkenbaar. De houtoventechniek dwingt je echt om te werken met wat je hebt, en om je deeg en oven perfect samen te laten werken. Zonder harmonie tussen de twee, heb je geen lekker brood. Elke keer opnieuw dient je fermentatie, hydratatie en oven perfect te zijn.