Skip to main content
Liane Marylene

31/10 EN 1/11 OPENING CAMPUS VAN HET VAKMANSCHAP

31/10 EN 1/11 CAMPUS VAN HET VAKMANSCHAP

Na vele succesvolle jaren met reeds een werking rond vakmanschapserfgoed en ondernemerschap zet Bokrijk de volgende stap en opent de ‘Campus van het vakmanschap’ haar deuren in het Kasteel.

Op zondag 31 oktober en maandag 1 november kan jij er bij zijn om ambachtelijk talent te ontdekken, te beleven en te proeven. Opgeluisterd door de tonen van meester-muzikant Lode Vercampt, gespeeld op instrumenten die ter plekke werden gebouwd door Tim Duerinck.

Van 10 tot 18 uur ontvangen tal van vaklui je om hun vaardigheden te demonstreren en hun producten voor te stellen op een echte ‘Métier Marché’.

Wil je zelf ook de handen uit de mouwen steken? Dan vind je zeker je draai in één van onze Ateliers+. Of kijk mee in de opleiding juweeldesign van Syntra.

Welk vaktalent mag je verwachten op de Métier Marché?

Marylène Madou
Marylène is een textiel- en modeontwerpster met een eigen modelabel en interieurcollectie. Haar creaties vallen op door kleurrijke en innovatieve digitale prints op textiel, vaak met handgeschilderde toetsen.

Liane Castermans
Wie een beetje thuis is in keramiek, heeft ongetwijfeld al kennisgemaakt met het ‘Belmar’ bord van Liane. Haar producten, meestal serviesgoed, zijn gebaseerd op kritische en sociale contexten.

Haar collectie in samenwerking met Marylène Madou staat garant voor uitzonderlijke tafelbelevenissen en houdt het midden tussen design en handgeschilderde kunst.

Martine Geladi
Voor Martine Geladi is handweven een vakkundig spel met draden om kleurrijke structuren en minimalistische composities te creëren. Ze selecteert hiervoor resoluut duurzaam materiaal zoals hennep, linnen en merinowol. Afgewerkt tot in de perfectie.

Kristy Bujanic
Kristy ontwerpt en creëert handgemaakte juweelkunst met ambachtelijke en hedendaagse edelsmid-technieken. Haar statige juwelen stralen een tijdloze elegantie uit en zijn een echte ‘pièce unique’, vervaardigd met duurzame en gerecycleerde (edel)materialen.

Marianne Winten
Marianne Winten verheft de mogelijkheden en technieken van de handbreimachine tot absolute top ready-to-wear-collecties én uniek maatwerk. Ze zet de kwalitatieve kroon op het werk door uitsluitend Italiaans garen te gebruiken en de productie altijd bij zichzelf te houden. Duurzaam en lokaal, maar met internationale klasse.

Houtentiek
Houtentiek is het geesteskind van houtvirtuoos Steven Gauwberg. Na een start met massiefhouten maatmeubelen, heeft Houtentiek het werkveld uitgebreid naar kleinere creaties: messen, messenhouders, vaasjes, schalen enz. Ambachtelijk houtwerk dat functionaliteit en schoonheid samenbrengt.

Ann Cox
Ann Cox maakt juwelen uit glas. Bij elke creatie staan kleur, glas en duurzaamheid centraal. Voor Ann is kleur een stukje "joie de vivre" dat zij graag deelt met anderen. Ze werkt met materialen van de vroegere gloeilampindustrie. Deze manier van werken maakt haar werk uniek en houdt haar alert om creatief te blijven. Je kan haar juwelen over de hele wereld vinden.

Jeanny Bouwen
Jeanny Bouwen heeft haar eigen mandenvlechterij De Ratelaar. Het begon in 2000 met het vlechten van een mandje uit een boek. Daarna volgde ze workshops en leerde ze verder van Jan De Vos en José Schilder van mandenmakerij De Mythe. Ze deelt haar passie in eigen workshops en demonstreert ook in het Openluchtmuseum Bokrijk. Samen met haar zoon Jefke Geysels zijn ze de leerlingen in het Meester-Leerlingtraject.

Vera Stoefs
Vera Stoefs maakt hedendaags porseleinen serviesgoed, dat steeds in een andere combinatie kan worden gebruikt en zo telkens een nieuw verhaal brengt. Als maker/ontwerper vindt ze dat een stuk voor iets moet dienen. Haar objecten , met hun schijnbaar eenvoudige geometrische vorm, zuivere lijn en gedetailleerde afwerking, brengen lichtheid en schoonheid in het dagelijkse leven.

Welke demonstraties mag je verwachten?

Tim Duerinck
Instrumentenbouwer Tim Duerinck won in 2021 de Henry van de Velde Crafts by Bokrijk Award met zijn 'Strijkinstrumenten in vlas.' Hij toont zijn vakmanschap van instrumentenbouw en muzikant Lode Vercampt speelt ter plekke op instrumenten van de hand van Tim. 

Joke Indestege (expositie)
Joke is weefster in het Openluchtmuseum en al meer dan 16 jaar meester-tapisserie. Ze beheerst de techniek van wandtapijt tot in de puntjes en deelt deze kennis en bedrevenheid graag met vier leerlingen, waaronder collega-vakvrouw Martine Geladi.

Schrijf je in voor onze Ateliers+ en laat de vakmens in je spreken

Is er een mooier eerbetoon aan vakmanschap dan er zelf mee aan de slag te gaan? Zowel op zondag als op maandag kan je aansluiten bij één van de Ateliers+.

zeep

Atelier+ Zeep (zo 31 okt. 10-13u. en 14-17 u.)

Creëer zelf je natuurlijke en handgemaakte zeep met Zida. Letterlijk en figuurlijk een heerlijke workshop in geuren en kleuren.

Schrijf je hier in voor de Atelier+ Zeep.

Zondag 31 oktober van 10u tot 13u

Zondag 31 oktober van 14u tot 17u

 

mandenvlechten

Atelier+ Mandenvlechten (ma 1 nov. 10-18 u.)

Leer meer over de materialen en technieken van mandenvlechten en maak je eigen exemplaar, onder deskundige begeleiding van Jeanny Bouwen van atelier De Ratelaar.

Schrijf je hier in voor de Atelier+ Mandenvlechten.

Maandag 1 november van 10u tot 18u

Corona info

Campus van het vakmanschap is een COVID-safe event. Vergeet dus zeker niet je COVID-safe pas mee te nemen samen met je identiteitskaart om toegang te krijgen tot het evenement. Beschik je niet over een COVID-safe pas? Dan ben je ook welkom met mondmasker.
Deze richtlijnen zijn onder voorbehoud van de coronamaatregelen die geldig zijn tijdens de periode van het event.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief