Skip to main content
de expo

De expo

De expo BKRK Bier bezoek je in het voormalige 17e-eeuwse brouwhuis ‘het Paenhuys’ uit Diepenbeek, dat in 1954 naar het Openluchtmuseum werd overgebracht. De expo brengt het historisch en eigentijds bierverhaal in één geheel. Brouwer Frank Boon werkte als vakcurator mee aan dit project omwille van zijn kennis en expertise van de Belgische brouw- en biercultuur.

paenhuys nu

Het Paenhuys

De dorpsbrouwerij het Paenhuys, afkomstig uit Diepenbeek (17e eeuw) is gebouwd in baksteenmetselwerk en verlevendigd met mergel. De naam ‘paenhuys’ verwijst naar de panne, ook wel de ingemetselde, koperen brouwketel.

 

collectie bierglazen

De collectie

De Bokrijkcollectie is ook voor BKRK Bier de basis voor onze museale werking. In het Paenhuys creëerde het museum een expo waarin het historische brouwproces centraal staat. Naast de historische brouwinstallatie toont de expo ook een selectie uit de historische Bokrijkcollectie met betrekking tot bierconsumptie. Via de ErfgoedApp van Faro vind je eveneens verdiepende info terug.

bier brouwen

Bier brouwen

Het Openluchtmuseum bezit een (roerende) collectie historische objecten met betrekking tot de consumptie van bier in de 18e tot het begin van de 20e eeuw. We tonen hoe bier gemaakt werd in Vlaanderen.

Brouwmeesters

Brouwmeester

Sinds 2004 al demonstreert het museum in samenwerking met Wijn- en Biergilde Demerdal in de museumbrouwerij het historisch brouwproces. Dit op basis van onderzoek en een test in samenwerking met de Universiteit Antwerpen (2002).

Brouwmomenten

Brouwmomenten

In het Paenhuys staat het historisch brouwproces met een gerestaureerde historische brouwinstallatie in combinatie met een hedendaagse koel-, gist- en bewaarinstallatie centraal. Dankzij deze brouwinstallatie proeven bezoekers ook hoe bier eeuwen geleden smaakte. Enkele malen per jaar zetten wij de brouwinstallatie in werking.

Brouwmomenten

Wildeman

Bokrijk brengt ook een eigen bier, Wildeman, op de markt. Het is een oud-Maaslands bier, traditioneel gebrouwen met een gedeelte donkere mout en speltmout.

ontspanning met bier

Bier en ontspanning

Ook vroeger was er tijd voor ontspanning. Hoewel plattelandsmensen in de 17de en 18de eeuw vaak lang en hard moesten werken, bestond hun leven niet enkel uit hard labeur. Een groot deel van hun vrije tijd had de plattelandsbevolking in het verleden te danken aan de kerkelijke agenda, al nam het aantal kerkelijke feestdagen in die periode stelselmatig af. Daarenboven was vrije tijd op het platteland sterk afhankelijk van het seizoen en van iemands economische situatie.

Partners bier

Partners

BKRK Bier is gerealiseerd in samenwerking met verschillende partners. Zo droegen onder meer de Bokrijkse brouwmeester en zijn gezelBrouwerij Boonhistorisch projectbureau Geheugen Collectief en het Centrum Agrarische Geschiedenis actief bij aan het determineren en presenteren van het historisch bierbrouwen in Bokrijk.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief