Park

Bokrijk is meer dan het Openluchtmuseum. Ontdek 550 hectare pure afwisseling. Maak een gezonde wandeling of fietstocht in de mooie natuur.

Toerisme Limburg vzw en het Provinciebestuur Limburg investeerden bovendien in het innovatieve fietstraject ‘Fietsen door het water’. Zo fiets je dwars door een vijver zonder nat te worden. Daarnaast wordt ook het open vijver- en moeraslandschap hersteld. 

Fietsen

Verken het park per fiets en geniet van het groen en de stilte van de natuur. Fiets langs de prachtige vijvers en geniet van de Bokrijkse fauna en flora. In het Infocenter kan je steeds terecht voor informatie over onze fietsroutes. Stop gerust langs een van de vele Bokrijkse terrasjes om je dorst te lessen en honger te stillen. Zet je fiets even aan de kant in de overdekte, onbewaakte fietsenstallingen aan parking 1 en 2 voor een bezoekje aan het Openluchtmuseum.

Fietsroutenetwerk

Wist je dat het Limburgse fietsroutenetwerk dwars door Bokrijk loopt? Knooppunt 91 en 92 nemen je mee langs het Arboretum én je kan een glimp opvangen van het Openluchtmuseum. Dus wanneer je je liever aan een stevigere fietstocht waagt, hoef je niets te missen van de rustgevende natuur op ons park. Neem voor meer fietsplezier zeker eens een kijkje op de website van toerisme Limburg!

 

Fietsen door het water

Het is eindelijk zover: je kan fietsen in de Wijers door het water! In Bokrijk is tussen de knooppunten 91 en 98 een fietspad aangelegd dat een van de vijvers van de Wijers doorkruist. Fietsers rijden 212 meter lang op een pad van 3 meter breed, met het water aan weerszijden op ooghoogte. Zo versmelten fietstoeristen als het ware met de omgeving en het water. Een totale interactie met de Wijers: een landschap dat tot voorheen voor fietsers niet echt ontsloten was.

Vanaf het voorjaar van 2017 kan je in Bokrijk genieten van een unieke vijverbeleving. De werken zijn deze week van start gegaan en lopen nog tot en met april 2017. Tot dan is het fietspad ‘Fietsen door het Water’ niet bereikbaar en worden fietsers en wandelaars omgeleid.

Het open landschap van het westelijk vijvergebied in Bokrijk wordt uitgebreid. Zo krijg je er een 360° blik en een open zicht op het museumdeel Oost- en West-Vlaanderen. Er komen ook twee bijzondere uitkijkpunten, waarvan één met een bijzondere erfgoedwaarde en binnen de muren van het Openluchtmuseum. Op die manier wordt de link tussen de vijvers en het Openluchtmuseum versterkt.

In het kader van het bos- en landschapsbeheerplan wordt het open vijverlandschap in Bokrijk uitgebreid. De vijverwerken hebben als doel de biodiversiteit en de natuurbeleving te verhogen. Zo kan er zich in de oeverzone een meer natuurlijke vegetatie ontwikkelen die kansen biedt voor Europees beschermde amfibieën en watervogels. De dijken worden verlaagd zodat de omgeving aanvoelt als één grote vijver. Er worden ook kappingswerken uitgevoerd maar die worden gecompenseerd. Meer dan 7,5 hectare extra bos wordt nog aangeplant. De gekapte bomen krijgen bovendien een nieuw leven als zitbanken voor het domein.

Dankzij de uitbreidingswerken vergroot ook de interactie tussen de vijvers en het Openluchtmuseum. Er komt immers een open zicht op het museumdeel Oost- en West-Vlaanderen, waaronder de historisch waardevolle Duiventoren uit Ingelmunster. In die Duiventoren wordt ook één van de twee nieuwe uitkijkpunten geïnstalleerd. Het andere uitkijkpunt, Hoeve Ceulemans ligt aan het fietsroutenetwerk en wordt de ideale rustplek waar je kan picknicken, spelen en interactief bijleren over Bokrijk en De Wijers.

Ook het fietspad ‘Fietsen door het Water’ krijgt een upgrade. ‘Fietsen door het Water’ ging open in de lente van 2016. De sensatie om door een vijver te fietsen met het water aan weerszijden op ooghoogte, lokte duizenden toeristen. Sinds de opening gingen al meer dan 150.000 fietsers over het fietspad. Ook de wandelaars stroomden toe. Om de beleving van het fietspad te vergroten wordt de interactie met het natuurgebied verder uitgebreid. Het fietspad wordt verlengd. De zwevende vloerplaat en de betonnen wanden reiken voortaan tot aan de zandwanden. Zo gaat het pad nog meer op in zijn omgeving. De dijken worden verstevigd en de waterhuishouding geoptimaliseerd. Tegelijk komt er een nieuwe amfibieëndoorgang.

 

Fietsverhuur

Om te genieten van onze fietsroutes, moet je niet eens je eigen fiets meebrengen! Voor slechts 10 euro huur je al een fiets in Bokrijk.

Reserveer je fiets via het gratis nummer 0800 96 96 7 (+32 495 52 42 26 of +32 11 33 27 56 vanuit het buitenland).
Je kan de sleutels afhalen aan het Infocenter (parking 1).

 

 
Fietsen