17/09/2017

Dag van het eetbare landschap

Brood bakken, bier brouwen, jenever stoken of stroop maken … Vandaag beleef je hoe echte vakmensen met veel passie ambachtelijke producten maken. Tijdens deze editie staan kruiden in de kijker. De originele installaties in het Openluchtmuseum worden voor één dag weer aan het werk gezet. Kijk, proef en kuier op de grote streekproductenmarkt met heel veel lekkers uit eigen streek.


STREEKPRODUCTENMARKT

Verspreid over museumdelen Oost- en West-Vlaanderen en Kempen vind je een gezellige streekproductenmarkt met meer dan 70 standhouders. Naast de verschillende standen met producten rechtstreeks uit de tuin, vind je ook standhouders met afgewerkte en half afgewerkte producten. Fijnproevers kunnen de smaakpapillen testen met kazen, streekwijnen, chocolade, likeuren, mosterd, honingijs en nog zoveel meer. Een overzicht van de standhouders vind je hier.

KEMPEN

De Limburgse bakkersbond bakt Limburgse vlaaien. In de Superette Bokrijk en in de verschillende bakhuizen in het museum, zie je een demonstratie historisch broodbakken samen met hotelscholen Hasselt en Herk-de-Stad. De Wroeter uit Kortessem geeft een demonstratie biologisch appelsap persen met appels uit Bokrijk.

OOST- EN WEST-VLAANDEREN

Aan de Bokrijkstand kan je gratis proeven van 1000 liter soep en gratis jenevers opgelegd met kleinfruit of kruiden uit het Openluchtmuseum. De Limburgse Slagersbond laat je mits een kleine bijdrage proeven van huisgemaakte paté, kipkap en bloedworst. De hotelscholen Hasselt en Herk-de-Stad geven een demonstratie historisch broodbakken in de bakhuizen. Dit jaar vind ook voor de eerste maal een wedstrijd schapen hoeden plaats en dit in de weide naast het erf uit Lokeren. De winnaars gaan naar huis met hondenvoer van Lambrichts Voeders!

HASPENGOUW

Ontdek het brouwen van gruitbier op historische wijze in museumbrouwerij Het Paenhuys. Biergilde Demerdal uit Vliermaalroot-Kortessem demonstreert het brouwproces en laat je een eerste slok proeven.In de authentieke stroopstokerij uit Voeren ben je getuige van een demonstratie stroopstoken. Bovendien kan je hier ook een demonstratie jeneverstoken zien.

TIP: Je kan de hele dag gratis pendelen met de huifkar tussen de verschillende locaties in het Openluchtmuseum.

Voor dit evenement gelden de reguliere toegangsprijzen van het Openluchtmuseum.